Verbrande voetzooltjes bij honden

Pijnlijke en droge voetzooltjes bij huisdieren.

Het komt steeds vaker voor dat we in onze praktijk huisdieren krijgen die last hebben van pijnlijke voetzooltjes. Dit is vooral te wijten aan het warme weer van de afgelopen weken.

Asfalt, zand, straat- en siertegels bereikt al snel hoge temperaturen van boven de 45°C.
Onze voeten worden beschermd door schoenen maar onze lieve viervoeters lopen met “blote” pootjes op de hete bestrating. Hierdoor kunnen brandwondjes e/o schaafwondjes ontstaan op de voetzooltjes. Door de lange droge periode buiten kunnen er ook scheurtjes/uitdroging van de voetzolen ontstaan. Dit is te vergelijken met droge lippen bij mensen.

Hoe te voorkomen?

Uitdrogen:
Door de voetzolen vet te houden (Vaseline) of gebruik te maken van een vocht inbrengende crème (Bepanthen® verkrijgbaar bij o.a. humane apotheek en drogist) kan uitdrogen/scheuren van voetzooltjes voorkomen worden. Het is wel belangrijk dat u de voetzooltjes goed schoonhoudt. Voor elke smeerbeurt de pootjes met water even reinigen om te voorkomen dat er oude resten blijven zitten.

Verbranden:
Vermijd een hete ondergrond bij het uitlaten van uw hond. Loop zoveel mogelijk op gras, dit voelt koeler aan. Als deze mogelijkheid er niet is, kunt u uw hond schoentjes aantrekken. In onze praktijk verkopen wij de hondenschoen Walker. Dit kan een hoop (onnodig) leed voorkomen.

Voor verdere informatie en advies kunt u altijd bij ons terecht, zowel aan de balie als telefonisch.