Uw huisdier warm de winter door

Het wordt weer winters buiten. We halen voor onszelf de winterjas, muts en handschoenen tevoorschijn. Maar wat kunnen we doen om onze huisdieren te beschermen en wanneer is dat echt nodig? Voor alle dieren die in de winter buiten gehuisvest worden, geldt dat er extra aandacht besteed moet worden aan de bodembedekking (droog en schoon) en de drinkwatervoorziening (beschermen tegen bevriezen). Wij geven u graag een aantal tips voor diverse soorten huisdieren.

HONDEN:
Door de verwarming is het ook in de winter binnen lekker behaaglijk. Veel honden krijgen hierdoor geen winterwacht meer. Voor de meeste is dat geen probleem. Voor sommige dun behaarde rassen en/of oude honden kan bescherming door middel van een dekje nodig zijn. Honden die buiten lekker actief zijn, blijven voldoende warm. Begint uw hond te rillen, dan heeft hij het koud. Let vooral op bij kleine honden. Laat uw hond niet met een natte vacht buiten, een natte vacht isoleert slecht. Laat dieren bij vrieskou niet in een auto achter want daar wordt het net zo koud als buiten. Bovendien kunnen ze zich in de auto onvoldoende bewegen om warm te blijven. Sneeuwballen geven echt winterplezier, maar liever niet met uw hond. Veel honden bijten de sneeuwballen kapot en eten hem op. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Ook is het niet verstandig om honden de kans te geven het ijs op te gaan. Ze kunnen niet inschatten of het ijs te dun is. Als een hond door het ijs zakt, zal hij er moeilijk zelf uit kunnen komen; spieren zijn door de kou niet meer zo meewerkend en er is nauwelijks houvast. Bij het redden van dieren, worden er ook mensen in gevaar gebracht. Houd uw hond dus liever op het vaste land of leer uw hond te wachten op uw toestemming voor hij het ijs op mag.

Strooizout: Als de wegen glad zijn, wordt er gestrooid met pekel. Dit kan irritatie van de voetzooltjes veroorzaken. Dit kunt u voorkomen door de voetzooltjes voor het uitlaten even in te smeren met vaseline. Denk erom bij thuiskomst de pootjes af te spoelen met lauw water en goed af te drogen. Door het aflikken van de poten en vacht of op happen/likken van pekelzout kan er een te grote hoeveelheid zout via de darmen worden opgenomen in het bloed. Dit zout onttrekt vocht uit organen en weefsels waardoor de organen minder goed functioneren en de bloedvaten over vult raken. Het zout irriteert het slijmvlies van de maag en darmen wat braken en diarree kan veroorzaken. Daarnaast kan een hoge zoutinname leiden tot neurologische klachten. Dit zijn bijvoorbeeld rusteloosheid of juist sloom zijn, spiertrillingen en toevallen (doordat vocht aan de hersenen wordt onttrokken). Ook zien we koorts, veel drinken en veel plassen, een versnelde hartslag en ademhaling en uiteindelijk zelfs coma of de dood.Vanaf 1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht kunnen problemen ontstaan. Dit is ongeveer een eetlepel zout voor een hondje van 8 kg.

Wat je kan doen is voorkomen dat jouw hond zout binnenkrijgt tijdens het wandelen en buiten spelen. Daarnaast kan je de poten en vacht na het wandelen goed afspoelen met lauwwarm water. Als je het vermoeden hebt van een zoutvergiftiging neem dan contact op met de dierenarts.

KATTEN:
Katten kunnen ook in de winter prima naar buiten, als u er maar voor zorgt dat ze te allen tijde naar binnen kunnen via bijvoorbeeld een kattenluikje. Een kat zal als het buiten te koud wordt, uit zichzelf weer een warme plaats opzoeken. Als de kat niet naar binnen kan, bestaat de kans dat ze andermans garage/schuurtje opzoekt en daar per ongeluk opgesloten wordt. Veel kattenluikjes werken met een magneetsluiting. Controleer deze magneetjes en vervang ze indien nodig. Een warm motorblok heeft op veel buitenkatten een grote aantrekkingskracht. Check in de winter daarom, voordat u de auto start, altijd even of er geen kat onder de auto zit of geef even een klopje op de motorkap. Ook katten gaan soms het ijs op terwijl dit nog te dun is. Hierdoor verdrinken jaarlijkse katten doordat zij door het ijs zakken. Woont u in de buurt van water en vriest het? Het is dan verstandig om uw kat binnen te houden of op een andere manier te voorkomen dat uw kat bij het water komt. Verschoon in wintermaanden ook wat vaker de kattenbak. Veel katten doen hun behoefte buiten, maar zullen in de winter meer op de kattenbak gaan.

KONIJNEN:
Volwassen konijnen kunnen prima het hele jaar buiten worden gehouden. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze zich ook bij strenge vorst warm houden. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven, bijvoorbeeld een dikkere laag stro en zorg ervoor dat het nachthok wind- en waterdicht is. Plaats het hok dusdanig dat er geen noordenwind in kan waaien. Als het erg hard vriest en waait, kan het nuttig zijn om vooral ’s nachts ook het open deel van het hok af te schermen met bijvoorbeeld plexiglas of een deken zodat er geen koude wind inwaait. Er moet wel lucht in het hok kunnen komen dus dek niet de hele voorkant af. Zorg er voor dat u tenminste 2 konijnen hebt, konijnen zijn echte gezelschapsdieren en houden elkaar lekker warm. Controleer het drinkwater tenminste twee keer per dag en vervang het zodat het niet bevriest. Drinkflesjes zijn met vorst minder handig, omdat het drinktuitje snel vastvriest. Een waterbak in het binnenhok bevriest minder snel. Neem buitenkonijnen ’s winters niet steeds mee naar binnen/in huis. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen.

!! PAS OP MET ANTIVRIES
Vergiftigingen door antivries (ethyleenglycol) komen regelmatig voor. Alle dieren zijn gevoelig voor ethyleenglycol vergiftiging, maar honden en katten zijn het vaakst slachtoffer. Antivries heeft voor honden een onweerstaanbare zoete geur en smaak. Katten kunnen antivries opnemen wanneer ze door gemorst antivries heenlopen en vervolgens poten schoonlikken. Antivries is in een kleine dosering al giftig. Verschijnselen zoals braken, veel drinken, veel plassen, sloom en een dronkemansgang, treden bijna onmiddellijk na opname op. Omdat er bij een antivriesvergiftiging geen tijd te verliezen is, moet u DIRECT CONTACT OPNEMEN MET UW DIERENARTS.

CHECK WWW.LICG.NL VOOR MEER TIPS, OOK VOOR CAVIA’s, HAMSTERS, FRETTEN, PAARDEN & PONY’S, VOGELS & PLUIMVEE, REPTIELEN, VIJVERVISSEN EN ZIEKE DIEREN

Bron: www.licg.nl
Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren biedt onafhankelijke en betrouwbare informatie over het houden van huisdieren.