Met de hond een rondje om met de fiets?

Het mooie weer komt er weer aan! Tijd om erop uit te gaan met uw hond. Al eens aan de fiets gedacht?

Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Doordat de hond rechtuit loopt in een regelmatig tempo worden hierbij spieren opgebouwd zonder dat de gewrichten zwaar belast worden. zoals wel gebeurt bij springen of draaien. Voor de eigenaar is erop uit met de fiets vaak een goede manier om zijn hond binnen relatief korte tijd toch veel te kunnen laten lopen. Het advies is om pas te starten met lopen naast de fiets vanaf leeftijd van 6 maanden. Vanaf een leeftijd van 1 jaar kunt u, mits langzaam opgebouwd, ongeveer 10 minuten fietsen.

! Niet voor elke hond is lopen naast de fiets aan te raden. Sommige rassen zijn vanwege bouw of afmeting hiervoor niet geschikt. U kunt hierbij denken aan kortneuzige honden, zoals Franse- en Engelse bulldog, Boston terriër, Tibetaanse spaniël en de Shih Tzu.  Kleine honden zoals Chihuahua’s, Maltezers, Teckels en dergelijke kunnen best goed rennen, maar moeten met hun korte pootjes relatief veel harder rennen om u bij te kunnen houden. Zij rennen vaak als als u gewoon flink doorloopt.

* Het lopen naast de fiets moet altijd rustig aangeleerd en opgebouwd worden. Begin dan eens door met de fiets aan de hand te lopen en de hond er aan te laten wennen. Eerst loopt u tussen de fiets en de hond in, daarna wisselt u van plaats. Als u en uw hond dit onder de knie hebben, kunt u rustig aan een paar meters fietsen. Vraag dan iemand anders om met de aangelijnde hond naast u te lopen terwijl u langzaam fietst. Daarna kunt u de snelheid iets opvoeren totdat uw hond in een draf naast u loopt, galopperen is niet de bedoeling. U kunt op een moment de riem dan zelf in de hand nemen en samen aan het werk, te beginnen met korte stukjes. Riem moet wel altijd slap blijven hangen, het is niet de bedoeling dat uw hond u uiteindelijk voortrekt of dat u de hond moet voortrekken.

*Conditie opbouwen: begin rustig aan met een halve minuut rennen/fietsen. In een rustig tempo bereik je al snel een snelheid van 10km p/u. Na 6 minuten ben je al snel 1km verder, als wij hardlopen moeten we ook altijd even wennen, uw hond uiteraard ook.  Pas altijd uw snelheid aan aan de hond, begint hij zwaar te hijgen, loopt hij niet meer goed mee of tilt hij zijn poten niet goed op, dan bent u al te lang doorgegaan.  De hond moet buiten een conditie, ook eelt ontwikkelen. Hij loopt immers naast de fiets vaak alleen op een verharde ondergrond, controleer na elke fietstocht altijd de voetzolen van uw hond op beschadigingen.

*Veiligheid: U kunt natuurlijk uw hond aan de gebruikelijke riem doen en in uw hand houden. U zult wel merken dat de hond u dan gemakkelijk van de fiets kan trekken. Bovendien is kans op slingeren, zodra de hond uitwijkt, aanwezig met alle gevolgen van dien. Een veilige oplossing is een speciale fietshouder, een stang met of zonder veer die u aan stang onder uw zadel bevestigd. De veer vangt de klap op als uw hond uitwijkt. De stang zorgt er ook voor dat uw hond niet te dichtbij de fiets kan lopen en dus niet geraakt kan worden door de trappers of bijvoorbeeld met staart tussen spaken terecht kan komen.  Gebruik bij het fietsen een tuig in plaats van halsband. Als er dan iets gebeurt wordt de ruk aan de lijn door het hele lichaam opgevangen. Bij de halsband wordt dit opgevangen door de nek van de hond, dit kan leiden tot beschadiging nekwervels.  Gaat u in de avond fietsen? Niet alleen uw fietsverlichting aan, maar voorzie het tuig ook van een duidelijk lampje.

*Gezondheid: Het meest belangrijke bij een activiteit met uw trouwe viervoeter is de gezondheid.
U stapt niet op de fiets als het buiten 20 graden of warmer is, bedenk dat het asfalt altijd warmer aanvoelt / U neemt altijd water mee / Niet gaan fietsen binnen 2 uur na het eten of een half uur voor het eten i.v.m. maagtorsie / Laat de hond geen volle bak water leegdrinken direct na het fietsen, paar slokken is voldoende / controleer voetzolen / laat hond niet door glas, grind e.d. lopen / geef hond mogelijkheid om voor en tijdens het fietsen zijn behoefte te doen / fiets niet langs te drukke wegen / houd de tijd in de gaten en denk erom, je moet ook weer terug naar huis fietsen /pas altijd uw tempo aan aan uw hond, niet andersom.

*Verveling: fietsen lijkt vaak DE oplossing om actieve honden moe te maken. Honden bouwen echter conditie op. Als ze regelmatig met u mee gaan, worden ze na verloop van tijd niet meer zo moe van de fietstochten en moet u langer gaan fietsen. Als het weer wat slechter wordt en dus minder gefietst, kan de hond zijn opgebouwde conditie en ook zijn overtollige energie niet gebruiken. Het draven naast de fiets is voor een hond een vrij saaie bezigheid. Als alternatief bij slecht weer (of zelf gewoon even geen zin hebben om te fietsen), kunt u uw hond ook bezighouden met denkspelletjes, speuren en zoekoefeningen. Wist u dat uw hond hier veel sneller moe van wordt?

*Fietskarren en mandjes: Is het meelopen naast de fiets niet geschikt voor uw hond? Maar wel graag samen erop uit? Dan zijn fietsmanden en fietskarren een ideale oplossing. Fietsmanden zijn geschikt voor kleine honden, denk goed aan de veiligheid! Bevestig de mand goed aan de fiets en maak de hond door middel van een tuig vast aan/in de mand zodat deze er niet uit kan vallen of springen. Gebruik hiervoor nooit de halsband, u wilt niet dat de hond zichzelf ophangt als hij er toch uitspringt. Fietskarren zijn er in allerlei formaten en modellen, laat u goed adviseren hierin. Schaf een stabiele kar aan die op een veilige manier aan uw fiets bevestigd kan worden. Mocht de fiets omvallen dan mag de kar niet mee omslaan! Ook in een kar het advies om uw hond vast te zetten, maak ook dan gebruik van een tuig en niet van de halsband. Denk ook om verlichting aan achterzijde van de fietskar. Hond mee in kar of mand dient ook weer rustig aan geoefend te worden. Eerst vanuit stilstand, belonen en daarna bevestigen aan/op de fiets om vervolgens met fiets aan de hand een stukje te lopen en daarna te fietsen.  Neem altijd iemand mee als u en uw hond voor het eerst op pad gaan met fietskar en fietsmand

Vergeet vooral niet te genieten van de fietsritjes met uw trouwe viervoeter!!

Bron: LICG